Ebook beveiligen of niet?

Er zijn verschillende manieren om je ebook te ‘beschermen’ tegen piraterij. De twee meest gebruikte methoden zijn Social DRM (watermerk) en Adobe DRM, waarbij in Nederland hoofdzakelijk met Social DRM gewerkt wordt.

Bescherming is een groot woord. Want een zoektocht op internet over ebook beveiliging leert al snel dat er meer sites zijn die uitleg geven over hoe een DRM te verwijderen is dan hoe je je boek kunt beschermen tegen het illegaal kopiëren. De twee manieren zijn dus niet 100% waterdicht. Daarnaast zijn voor beide vormen van beveiliging voors en tegens te benoemen.

De voor- en nadelen van DRM
Adobe DRM wordt als meest veilige vorm van beveiliging bestempeld, wat maakt dat deze methode een prima bescherming biedt tegen piraterij. Echter, e-books met deze beveiliging zijn alleen te lezen op adobe geautoriseerde apparaten. En daar zit ’m nu juist de crux, want niet alle readers zijn geschikt voor ebooks met Adobe DRM. Daarnaast moet je als gebruiker een adobe account (ID) hebben, wat voor sommige lezers een te grote drempel wordt om boeken met een dergelijk DRM aan te schaffen. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat de Nederlandse ebookuitgevers massaal zijn overgestapt op Social DRM, beter bekend onder de naam ‘watermerk’.

Social DRM is tot op heden de meest consumentvriendelijke vorm van beveiligen. Bij aanschaf van het ebook wordt er een unieke code annex watermerk vastgelegd in het gedownloade bestand. Met deze unieke code kun je de herkomst en de specifieke transactie achterhalen. Ebooks met een watermerk zijn zeer eenvoudig in gebruik. Nadat het bestand gedownload is, kun je het met elke reader lezen en kun je de bestanden net zo vaak op devices (apparaten? Of ben ik nu heel ouderwets?) zetten als je wil.

BREIN
Sinds vorig jaar worden er vanuit het Centraal Boekhuis nieuwe overeenkomsten ter ondertekening voorgelegd aan ebookshops die aangesloten zijn op het distributieplatform e-Boekhuis. Met deze overeenkomst ‘digitale distributie voor webwinkels’ verplichten ebookretailers zich om klantinformatie door te geven aan Stichting BREIN indien er sprake is van verdenking op ‘inbreuk van de auteurswet’. Bijvoorbeeld als een ebook met een watermerk wordt aangetroffen in het illegale circuit.

Wet bescherming persoongegevens (Wbp)
Ebookretailers zijn volgens deze wet verplicht om de aankoopinformatie ten minste twee jaar te bewaren. Volgens de Wbp moet een koper ‘ondubbelzinnig toestemming’ hebben verleend voordat zijn of haar persoonsgegevens mogen worden verwerkt. Wat betekent dat de ebookshops de koper bij de aankoop van een ebook met watermerk, erop moeten wijzen dat de klantinformatie bewaard wordt en mag worden doorgespeeld aan derden bij een vermoeden van misbruik.

Kopers van dergelijke producten moeten zich dus goed realiseren welke consequenties dit kan hebben. Duikt er een ebook met jouw code ergens in het illegale circuit op, dan kan BREIN met die gegevens juridische stappen ondernemen. Of je nu zelf het bestand online hebt gezet of dat je ooit in alle onschuld een ebook cadeau hebt gegeven aan een vriend; diegene die het bewuste boek heeft aangeschaft is verantwoordelijk.

Dit zou kunnen betekenen dat een Social DRM misschien toch iets minder sociaal wordt. Mogelijke kopers kunnen gaan afzien van het cadeau doen van ebooks. Kortom, het al dan niet beveiligen van je ebook blijft vooralsnog een duivels dilemma.


Ik heb een vraag over:

neem contact op

Wilt u meer weten?

Ebook uitgeven | de vrije uitgevers
033 – 210 04 00
info@vrijeuitgevers.nl

Ebook conversie, ontwerp & dtp | zinnenprikkelend
033 – 737 00 09
info@epublicist.nl

ePublicist is een samenwerking tussen
de Vrije Uitgevers en Zinnenprikkelend

de Vrije Uitgevers
Kleine Koppel 44
3812 PH Amersfoort
Tel: 033 – 210 04 00
www.vrijeuitgevers.nl

Zinnenprikkelend
Kleine Koppel 38
3812 PH Amersfoort
Tel: 033 – 737 00 09
www.zinnenprikkelend.com